Pàgines

dijous, 16 de desembre del 2010

Joan Barangó i els màrtirs de la llibertat

Aquest és el títol del nou llibre que acabo de publicar. Si els dos anteriors es centraven en la vida tradicional al Montnegre, aquest pren com a fil conductor la vida d'en Joan Barangó amb el rerefons de fets i personatges rellevants de la història de Calella i de Catalunya des d'inicis del segle xx fins a la postguerra. Una selecció de fotos que ell va fer del 1927 al 1936 hi tenen un especial protagonisme: imatges del Maresme, Montnegre, Montseny, Guilleries, Pirineu, Costa Brava, Mallorca i altres.
Vet aquí el text de la contraportada:
Joan Barangó va néixer al final de la dècada que havia vist la carlinada d’en Soques, la Solidaritat Catalana, el caciquisme i la tupinada de 1909, la Setmana Tràgica…
Va créixer amb la Mancomunitat, el pistolerisme dels sindicats i la dictadura de Primo de Rivera. Tenia 20 anys quan es va proclamar la República i 26 quan va morir defensant-la. Era un noi normal, amant de la fotografia, l’excursionisme i l’esquí. No volia una guerra ni haver de matar ni que el matessin, però tampoc que els feixistes es fessin amos de la seva nació i que hi imposessin el seu pensament absurd, primari i excloent.
Fou un dels 170 joves calellencs que van deixar la pell al front. No eren fantasmes anònims, eren persones de carn i ossos amb nom i cognoms, tenien cent setanta vides per davant i esperances de deixar-nos un món millor que el seu. Han passat més de setanta anys i alguns dels nostres carrers segueixen lloant la memòria de personatges que van compartir els objectius de Franco i no n’hi ha cap que ens recordi els qui van morir per aturar-lo.
En Joan vivia al carrer dels Màrtirs de la llibertat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada